“Suosittelen kaikkia jalkapalloilijoita kiinnittämään huomiota oman kehon liikeratoihin, koska sillä varmistetaan parempi suorituskyky sekä turvallisempi ja kivuttomampi harjoittelu.”

Tinja-Riikka Korpela kävi meillä TE3 Analyysissä. Tinja-Riikka on Helmareiden eli Naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti, joka pelaa ammatikseen jalkapalloa Englannissa. Tinja on viime vuosina panostanut oman kehon huoltoon ja liikeratoihin ja se näkyi TE3 tuloksissa. Hän sai muutamaan liikerataan täsmäharjoitteet, joilla vaikutuksia mm. ulottuvuuteen ja käännöksiin. Uusintatesti otetaan kesän aikana, jolla varmistetaan kehittyminen.

Minkä takia olet panostanut omaan kehon huoltoon ja liikeratoihin?

Vajaa 10 vuotta sitten Saksassa pelatessani mulla alkoi selkäongelmat, selkä oli jumissa, treenaaminen oli kivuliasta ja mietin, että tähänkö mun ura loppuu. Ensin löysin foam rollauksen, aloin ottaa selvää eri tekniikoista siihen, sitten löysin erilaiset liikkuvuusharjoitteet ja vähän myöhemmin vielä joogan. Ensin tein niitä viikottain, sitten päivittäin. Huomasin liikkeiden auttavan (myös moneen muuhun vaivaan), enkä enää voisi kuvitellakaan päivääkään ilman mitään kehonhuoltoa.

Miten se on vaikuttanut sinun suorituskykyyn lajissa?

Kaikenlaiset lihasvaivat ja -jumit ovat vähentyneet huomattavasti, tai jopa loppuneet kokonaan. Treenatessa olo on parempi, kun keho liikkuu ja toimii, silloin myös suoriudun totta kai paremmin. En olisi varmasti pystynyt pelaamaan näinkään pitkään, jos en olisi alkanut kiinnittää huomiota kehonhuoltoon. Urheilijalle tärkeintä on terveenä pysyminen, johon pystyy itse onneksi vaikuttamaan paljon.

Mitä apua koit TE3 liikkuvuus mittauksista?

Oli kiva saada ‘todisteita’ sille, että olen tehnyt oikeita asioita. Oli myös erittäin hyödyllistä ja mielenkiintoista nähdä, missä on vielä tekemistä ja jatkossa aion lisätä mittausten tulosten perusteella saamani jumppaohjeet päivittäisiin rutiineihini. Ties kuinka monta lisävuotta saan tämän takia vielä uralleni!

Tinja-Riikka Korpela, Naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti

Lue lisää suorituskyvystä ja liikeradoista