Hei herätys, 10-15 vuotiailla on lyhyempi takareisien liikerata kuin 60-65 vuotiailla

Kenelle: Tämä kirjoitus on tarkoitettu nuorten vanhemmille, liikunnanopettajille ja valmentajille

Kuusi kuukautta sitten pääsin käsiksi ensimmäisen kerran meidän back-end palvelimeen. Palvelimessa oli silloin hieman yli 7000* ihmisen suorituskyky testit. Ensimmäisenä ajatuksissani pyöri voiko 10-15 vuotiaiden kehon liikeradat olla heikompia kuin 60-65 vuotiaiden. Huoleni ei ollut turha.

12-vuotias ja lyhyt liikerata takareidessä
65-vuotias ja normaali liikerata takareidessä


Aikani lukuja ihmeteltyäni minun oli todettava että 10-15 vuotiasta tavoitteeseen pääsi vain 13% ja 60-65 vuotiasta 30%. Eli voidaan todeta että 10-15 vuotiailla on heikompi takareiden liikkuvuus kuin 60-65 vuotiailla.


Kätevin takareisi on mitata TE3 suorituskyky testillä. Kuvan punainen alue on rajoitettu liikerata, vihreä alue optimaalinen liikerata ja sininen alue yliliikkuva. Yli liikkuvuudessa ei ole ongelmaa, jos henkilö pystyy tuottamaan voimaa lihaksen koko matkalta. Vasen ja oikea puoli tulisi olla symmetriset. Tavoite arvo on minimissään 80° ja 33% ihmisistä saavuttaa kohde alueen.

Takareidet ovat aktiivisesti mukana arjessa. Niiden vaikutus näkyy esimerkiksi, kun nostat esinettä maasta, kävelet tai istut.


Nostaessa lyhyt takareisi estää lantion kääntymisen reisiluiden päälle. Näin ollen alaselkä pyöristyy ja aiheuttaa kasvanutta rasitusta selkärangalle.


Istuessa lyhyt takareisi estää lantion kääntymisen reisiluiden päälle. Näin ollen alaselkä pyöristyy ja aiheuttaa kasvanutta rasitusta selkärangalle.

Urheillessa ja harrastaessa takareisien merkitys korostuu vieläkin enemmän kuin arjessa. Lyhyt takareisi heikentää suorituskykyä merkittävästi eri urheilulajeissa.


Kuntosalilla maasta nostossa lyhyt takareisi estää alaselän neutraalin asennon. Näin ollen alaselkä pyöristyy ja aiheuttaa kasvanutta rasitusta selkärangalle. Tämä kasvattaa loukkaantumisriskiä sekä alentaa suorituskykyä.


Jalkapallossa lyhyt takareisi lyhentää merkittävästi laukaisu jalan liikerataa (tukijalan takareisi lyhyt). Liikeradan lyhentyessä laukaisu voima heikkenee.


Koripallossa lyhyt takareisi lyhentää merkittävästi yhden jalan ponnistus voimaa. Lyhyt takareisi vaikuttaa negatiivisesti vauhtia tuovan jalan liikerataan, jolloin ponnistus voima heikkenee ja hyppy jää matalaksi.


Jääkiekossa, salibandyssä, tenniksessä ja esimerkiksi padelissa lyhyt takareisi vaikuttaa merkittävästi ulottuvuuteen. Oikean jalan lyhyt takareisi pysäyttää liikkeen liian aikaisin, jolloin suoritus jää liikeradaltaan vajaaksi.


Golfissa lyhyt takareiden liikerata vaikuttaa merkittävästi peliasentoon. Ala selän pyöristyessä selkärangan rasitus kasvaa ja aiheuttaa alentunutta suorituskykyä. Lyönti lyhenee sekä jännitys tai kiputilat ovat mahdollisia.

Onko sinulla haasteita takareisien liikeratojen kanssa? Laita viestiä info@te3mobility.com niin lähetämme sinulle kaksi testatusti tehokkainta takareisi liikettä, jotka kasvattavat sekä voimaa että liikkuvuutta.

Kiinnostuitko TE3 suorituskyky-testistä? Lue lisää aiheesta tästä linkistä.

*Nyt testejä yli 9000

Kirjoittaja: Jarkko Kortelainen, TE3 Oy founder

Samankaltaiset artikkelit