Johtajat kuntoon! Osa 3. Pekka Passi 

Taustalla pitkään vaivanneet selkävaivat ja tuore leikkausoperaatio

Pekan tavoitteena oli saada jäykän ja helposti kipeytyvän alaselän ongelmat kuriin. Selkä reistaili etenkin aamulla noustessa sängystä, mikä antoi usein todella huonon startin päivään. Niska- ja hartiaseudun jäykkyys haittasi työntekoa ja harrastuksia. Noin kuuden viikon harjoittelujaksoa suunnitellessa huomioimme myös leikkauksesta juuri palautuneen rintalihaksen tilan. 

Liikeratoja lähdettiin lisäämään mittauksista saatujen tuloksien perusteella. Keskityimme lantionseudun, niskan ja kaulan liikkuvuuden parantamiseen. Erityisesti liikeratamittauksesta löydetty lantionkiertojen suuri puoliero vasemman ja oikean puolen välillä oli huolestuttava ja todennäköinen selittävä tekijä Pekan selkävaivoille.

Tunnollinen liikkuvuusharjoittelu paransi Pekan liikeratojen laajuutta, mutta erityisesti liikeratojen symmetria parani erittäin hyvälle tasolle ja lonkankiertojen puoliero saatiin hallintaan. Tämän ansiosta Pekan aiemmin kokemat alaselän, niskan ja kaulan alueen jännitys- ja kiputilat poistuivat kokonaan.

Kivut häviävät symmetrian parantumisen myötä

“TE3:n asiantuntijoiden kanssa käymissäni keskusteluissa tajusin, että minulla on tapana kantaa tietokonesalkkua aina oikealla olkapäällä. Muun muassa tämä heijastui liikkuvuuden suurena epäsymmetriana lantionseudulla. Säännöllisen, symmetriaa lisäävän liikkuvuusharjoittelun myötä alaselän jäykkyys ja kivut hävisivät. Enää ei tarvitse ensimmäiseksi venytellä alaselkää aamulla sängystä noustessa.”, Pekka kertoo harjoittelun tuloksista.

Liikeratojen kehittymisen positiiviset vaikutukset harrastuksiin

Pekka on huomannut liikeratojen kehittymisen positiiviset vaikutukset eri harrastuksissa. Takareiden ja pohkeiden liikkuvuus on parantunut, ja se näkyy vetävämpänä askeleena lenkillä. Jopa osallistuminen spontaanisti yrityksen leikkimieliseen 4×100 metrin viestijuoksuun tuntui hyvältä. Yleisen jäykän olon hävittyä onnistuu muutkin harrastukset, kuten kuntosalilla käynti, huomattavasti helpommin. Teknisesti liikkeet on helpompi suorittaa, kun oma keho ei jarruta vastaan.

Uudet rutiinit arkeen

Kuten aina, haastavinta oli harjoittelun aloitus. Kun harjoittelun seurauksena olo alkoi parantua, Pekka huomasi, että arkeen oli syntynyt uusi rutiini. Teki mieli tehdä liikkuvuusharjoitteita, koska palkintona oli huomattavasti parempi olo omassa kehossa. Ensimmäisten viikkojen jälkeen positiivinen muutos arkeen alkoi näkyä, ja kehon jäykkyystilat hävisivät pois. Tapoja ja tottumuksia muutettiin myös siten, että mm. tietokonesalkkua kannettiin molemmilla olkapäillä. Lopputuloksena seurasi suurin muutos tuloksissa, koska symmetrialuku kasvoi seitsemällä yksiköllä.

Energiaa ja tehokkuutta työelämään

“Jäykkyyksien poistuminen näkyy myös parempana jaksamisena pitkinä kokouspäivinä. Alaselkä ja hartiat eivät kipeydy pitkäkestoisestakaan istumisesta. Kohentunut unenlaatu taas on lisännyt energisyyttä ja jaksamista työpäivän aikana”, Pekka kommentoi.

Vaatii tunnetta ja sitoutumista, mutta se todellakin kannattaa!

Tämäkin tarina taas osoittaa, kuinka yksilön sitoutuminen terveyteensä ja hyvinvointiinsa voi vaikuttaa paitsi henkilökohtaiseen elämään, myös ammatilliseen menestykseen. Pekan esimerkki rohkaisee muitakin tarttumaan haasteisiin ja tekemään muutoksia paremman tulevaisuuden puolesta. Tuloksia ja parempaa hyvinvointia saa halutessaan aikaan hyvinkin nopeasti.

Pekka Passi, Managing Director at Vatajankoski Oy

Samankaltaiset artikkelit