Johtajat kuntoon! Osa 2. Simo Hämäläinen

Simolla oli ongelma!

Jatkuva oikean hartiaseudun sekä niskan jäykkyys ja kipeytyminen, joka teki tuntien koneella istumisesta ja hiiren näpyttelemisestä epämiellyttävää sekä aiheutti pääkipuja sekä hartiaseudun jumeja. Simo huomasi, että koneella työskennellessä, sekä arjen toimissa hän ”nostaa” huomaamattaan olkapäätä, jota hän epäili syyksi jumiutumisiin. Lisäksi lenkkiharrastusta häiritsi merkittävästi vasemman polven kipeytyminen noin 6 km juoksun jälkeen.

Projekti lähti liikkeelle sillä, että Simolle tehtiin TE3 liikkuvuusmittaus oireiden juurisyiden selvittämiseksi. Tuloksista kävi selkeästi ilmi, että hartiajumien aiheuttaja on hartiaseudun ja ylävartalon heikko liikkuvuus. Polven kipeytymisen aiheuttajaksi taas analyysi osoitti heikon lonkan kierron. Liikkuvuusanalyysin raportin pohjalta TE3:n asiantuntijat tekivät Simolle harjoitteluohjelman, jota hän alkoi noudattamaan.

Simon harjoittelu voidaan jakaa kahteen hyvin erilaiseen harjoitusjaksoon. Ensimmäinen jakso alkoi 22.11.23 ensimmäisestä liikkuvuusmittauksesta ja päättyi kontrollimittaukseen 11.1.24 josta toinen jakso käynnistyi. Kolmas mittaus toteutettiin 16.5.24.

Harjoitusjakso 1: Yleisliikkuvuuden parannus

1.Jakson tavoitteena oli parantaa yleisliikkuvuutta. Kohteena oli erityisesti selkärangan kierron, hartiaseudun sekä etureisien ja lonkankoukistajien liikkuvuuden parannus.

”Tulokset olivat uskomattomat! Jo 2-3 liikeharjoituksen jälkeen huomasin nyrkkeilyssä, että hartiat liikkuvat vapaammin. Huomasin ensimmäistä kertaa elämässäni, että yläkoukkua lyödessä, käsi ja nyrkki kääntyy riittävästi teknisesti oikean lyöntisuorituksen tekemiseksi. Nopeasti aloin myös huomaamaan yleistä hartiaseudun rentoutta ja kiput sekä jännitykset alkoivat vähentymään.” Simo kertoo innoissaan. 

Ensimmäisen harjoitusjakson aikana tapahtui hyviä tulosten parannuksia:

  • Liikkuvuuspisteet paranivat 4 yksiköllä, nousemalla kohtuulliselta tasolta, hyvälle tasolle (87 → 91).
  • Symmetriapisteet kohosivat yhdellä yksiköllä lähtötason ollessa jo hyvä (92 → 93).
  • Hartia ja yläselän alueen kipu saatiin kontrolliin, mutta jännitys tila ei vielä ollut poistunut kokonaan hartioiden ja niskan alueelta.

Harjoitusjakso 2: Kova tulosparannus helpolla harjoittelulla

Toisella harjoitusjaksolla tapahtui merkittäviä muutoksia käsien ylösnostossa sekä lantion seudun liikkuvuudessa. Koska tammikuun tarkistusmittauksen tulos oli parantunut huomattavasi, annettiin Simolle seuraavalle jaksolle hieman vaativampia, mutta silti yksinkertaisia harjoitteita kohdennetuille alueelle. Harjoitteilla ei pelkästään lisätty liikkuvuutta vaan samalla kehitettiin myös liikekontrollia. Tämä harjoitusjakso osoittautui käänteen tekeväksi ylävartalon sekä polven hyvinvoinnin ja suorituskyvyn kannalta.

”Toisella harjoitusjaksolla tapahtui merkittävä muutos! Hartia alkoi liikkumaan ja pyörimään kuin parikymppisenä! Sain hartioihin 20 astetta lisää liikkuvuutta mielestäni helpoilla ja yksinkertaisilla, mutta tehokkailla harjoitteilla. Olkapään automaattinen nostaminen loppui kokonaan, olkapään ja niskan kivut hävisivät ja yleinen hyvinvointi näistä johtuen parani merkittävästi. Myös lenkeillä alkoi näkymään positiivisia muutoksia, ja pystyin juoksemaan pari kilometriä pidempään ennen kiputilojen alkamista. Tästä on hyvä jatkaa!” Simo avaa kokemuksiaan.

Toisen harjoitusjakson aikana tapahtuneet tulosparannukset:

  • Liikkuvuuspisteet paranivat jälleen merkittävästi, nousemalla hyvästä tasosta erinomaiseen (91 → 93) ja symmetria kehossa säilyi erinomaisena pisteillä 93. 
  • Hartia ja niskan alueen jännitystila saatiin pois sekä vasemman polven kiputilat vähenivät, mikä mahdollistaa aiempia pidempien lenkkien juoksemisen ilman kipuja polvessa.

Kehittyminen näkyi heti suorituksissa

Simo on huomannut liikeratojen kehittymisen positiiviset vaikutukset eri harrastuksissa. Kuntosalilla ylävartalon alueelle kohdistuvat liikkeet olivat tuottaneet aikaisemmin kipua hartioiden alueella. Nyt kivut ja jännitystilat ovat täysin poissa. Nyrkkeilyssä esim. uppercut-lyönnissä Simo saa käännettyä käden ja nyrkin oikeaan asentoon lyönnin aikana, joka on iso muutos voimantuoton ja rentouden kannalta. Yleisesti liikeratojen selkeä parantuminen on tuonut merkittäviä muutoksia kokonaisvaltaiseen liikkumiseen ja liikkeen hallintaan. 

“Luulin että leikkaus on ainoa vaihtoehto”

Lääkärin kommentit vuosien takaa ovat painuneet Simon mieleen: ”Hartiat joudutaan todennäköisesti leikkaamaan, koska niihin on kohdistunut niin paljon rasitusta jalkapallossa tapahtuneiden kaatumisten johdosta.” Vuosien varrella liikeradat olivat huonontuneet siinä määrin, että jopa hammasharjan nosto ylähyllyltä oli haastavaa, ilman olkapään nostoa ja kompensoivaa liikerataa. Lääkärin kommenttien pohjalta Simo luuli tämän olevan jo rakenteellista vikaa, koska kädet myös puutuivat helposti tietyissä asennoissa.

TE3-mittausten ja analyysien perusteella annettujen liikkeiden ansiosta hartiat toimivat nyt normaalisti ja elämän rutiinit on helpompaa. ”Sen huomaa jopa parisuhteessa, kun tyttöystävä pystyy nukkumaan läpi yön kainalossa ilman, että kädet puutuvat ja olkapäähän alkaa sattumaan jo 30 min jälkeen.” Tämä on luonnollisesti lisännyt myös elämänlaatua ja usein päivän aikana Simo ihmettelee, miten hartian seutu onkin nyt niin liikkuva ja rento.

“Kysykää vaikka tyttöystävältäni!”

”Oli mahtavaa, miten analyyttisesti TE3-mittauksella pystyi täsmällisesti todentamaan missä ongelma-alueeni ovat. Liikkuvuuden parantumista seurataan omien tuntemuksien lisäksi oikean datan pohjalta, ei lääkärin tai fysion ”silmämääräiseen” arvioon perustuen. Jarkon ja muun TE3-tiimin täsmäohjeistuksilla paikat saatiin kuntoon yllättävänkin helposti ohjelmalla, jota voi helposti tehdä vaikka syödessä tai televisiota katsellessa. 

Liikkuvuuden ja rentouden parantuminen ongelma-alueilla on parantanut elämänlaatuani merkittävästi. Työt sujuvat paremmin, kun hartiat ja niska eivät ole koko ajan jumissa. Liikunnan harrastaminen on mukavampaa ja parisuhteessakin hyödyt ovat olleet merkittävät. Kysykää vaikka tyttöystävältäni”, Simo nauraa silmää vinkaten.

Se vaatii tunnetta ja sitoutumista, mutta se todellakin kannattaa!

Tämä tarina osoittaa jälleen, kuinka yksilön sitoutuminen muutokseen ja harjoitteluun ja sitä kautta terveyteensä ja hyvinvointiinsa voi vaikuttaa paitsi henkilökohtaiseen elämään, myös ammatilliseen menestykseen. Simon esimerkki rohkaisee muitakin tarttumaan haasteisiin ja tekemään muutoksia paremman tulevaisuuden puolesta. Halutessaan tuloksia ja parempaa hyvinvointia saa aikaan nopeasti ja helpoin pienin muutoksin. 

Simo Hämäläinen

Simo on teknologiayhtiö Aircoholin perustaja ja toimitusjohtaja. Aiemmin hän on työskennellyt johtotehtävissä Roviolla, sekä Hartwallilla ja Heinekenilla. Simo on myös aktiivinen start-up skenessä ja mukana monessa kasvuyhtiössä. Hän harrastaa liikuntaa monipuolisesti, päälajinaan kuntonyrkkeily.

Samankaltaiset artikkelit