Liikkuvuuden kehittymisen nopea ja helppo seuranta digitaalisen älykepin avulla

Kehon liikeratojen mittaaminen digitaalisesti on tätä päivää ja digitaalinen mittaaminen antaa tulokset esimerkiksi goniometria nopeammin ja tarkemmin. TAMK on vienyt liikeratojen mittaamisen seuraavalle tasolle TE3 Oy kehittämän ja patentoiman mittausvälineen avulla. Opiskelijat pääsevät kouluttautumaan fysioterapiaopintojen yhteydessä TE3 mittaajiksi, josta on apua mm. kehon liikeratoja ja kontrollia arvioidessa sekä harjoitus- ja kuntoutusohjelmia suunnitellessa.

Elisa Ilottu on yksi TAMK:in toisen vuoden opiskelijoista, joka hyödynsi TE3 mittauksia projektiopintojaan varten, jossa tutkittiin liikkuvuusharjoittelun vaikutuksia Futsal pelaajissa.

Kaikki tutkimukseen osallistuvista pelaajista pelasivat mittausten ja harjoitusjakson toteutumisen aikaan Futsalia Ylöjärven Ilveksen naisten edustusjoukkueessa. Kaudella 2021/2022 joukkue on selvittänyt ensimmäistä kertaa pitkän liigahistoriansa aikana tiensä Naisten Futsal-Liigan pudotuspelivaiheeseen.

Menestyksen yhtenä avaimena on ollut pitkäjänteinen työ pelaajien fyysisten ominaisuuksien, kuten lihasvoima-, liikkuvuus- ja kestävyysominaisuuksien, kuin myös pelaajien taktisen osaamisen kehittäminen.

Elisan mietteitä tutkimuksesta:

”Suorittamani tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää säännöllisesti toteutetun liikkuvuusharjoittelun vaikutuksia futsalpelaajien nivelliikkuvuuksiin, kiputiloihin ja lihasjäykkyyksiin. Tutkittavana oli yhdeksän Naisten Futsal-Liigan pelaajaa, joiden nivelliikkuvuuksien kehittymistä dynaamisen liikkuvuusharjoittelun avulla seurattiin yhteensä 6 viikon ajan.

Tutkimusta varten toteutetut alkumittaukset suoritettiin joulukuussa ja loppumittaukset helmikuussa. Alku- ja loppumittausten sekä 6 viikon harjoittelujakson aikana joukkueella oli samanaikaisesti käynnissä futsalin liigakausi.  Liikkuvuusharjoittelun lisäksi testiryhmän harjoitteluviikko sisälsi 4 kertaa viikkoon toteutettavat lajiharjoitukset sekä yhden naisten futsalliigan ottelun.

Mittausten lisäksi pelaajat täyttivät kipu- ja lihaskireyskaaviot sekä alku- että loppumittauksissa ja vastasivat  palautelomakkeseen harjoitusjakson päätyttyä. Pelaajat toteuttivat TE3:n kehittämää suorituskyky harjoitteluohjelmaa, joka piti sisällään dynaamisia liikkuvuusharjoitteita  kokonaisvaltaisesti eri kehonosille, painottuen kuitenkin alaraajoihin. Harjoitteluohjelmaa toteutettiin keskimäärin 4-6 päivänä viikossa toistaen jokaista liikettä 60 sekunnin ajan. Toistoja liikkeissä kertyi tavallisesti noin 10-12. ”

Saara Viitasen liikkuvuus kasvoi harjoitusjakson aikana eniten. Harjoitusjakson aikana TE3 kokonaisliikkuvuus tulos oli 84 (mihin pääsee 52% omassa ikäluokassa) ja harjoitusjakson lopussa 97 (mihin pääsee 1 % omassa ikäluokassa).

“Harjoitukset olivat mielestäni monipuolisia ja ohjevideot hyviä ja selkeitä. Pari sellasta liikettä oli mitkä tuntuivat itselle liian haastavilta, joten korvasin niitä sitten muilla vastaavilla liikkeillä. Tein liikkeitä 3 x vko ja sitten sen päälle toteutin omissa fysiikkatreeneissämme tapahtuvaa liikkuvuusharjoittelua.”

Saara Viitanen, Ylöjärven Ilves ja naisten futsal maajoukkue

Elisa Ilotulla väheni eniten kipu ja jännitystilat.
“Harjoittelin 5, joskus jopa 6 kertaa viikossa. Harjoitteet pystyi kätevästi ujuttamaan osaksi arkea, esimerkiksi taukojumpaksi luentojen väliin tai lyhyeksi rauhoittumishetkeksi ennen nukkumaanmenoa. Harjoittelu ohjelmasta sain paljon uusia liikkuvuusliikkeitä omaan liikepankkiini. Alkumittausten aikana kärsin erityisesti niska- hartiaseudun jumeista ja kiputiloista, mutta 6 viikon harjoittelujakson jälkeen huomasin varsinkin kipujen helpottaneen lähes kokonaan. Myös valakyykyn tekeminen toisella kuvauskerralla tuntui helpommalta, minkä uskon johtuvan nilkkojen ja lonkanseudun nivelten liikkuvuuden lisääntyessä liikkuvuusharjoituksen ansiosta.”

Elisa Ilottu, Fysioterapia opiskelija TAMK

“Olemme käyttäneet T3 älykeppejä liikkuvuuden mittaamisessa nyt muutaman
vuoden ajan. Pääasiassa keppien käyttö on tällä hetkellä vain Wellbeing Labin
harjoittelun aikana, koulutuksessa keppejä ei ole vielä hyödynnetty. Tätä pitää
jatkossa kehittää, että opiskelijat oppisivat keppien käytön jo koulutuksen aikana.
Olemme mitanneet liikkuvuuksia sekä yksilö- että ryhmäasiakkailta. Keppien käyttö
on pienen harjoittelun jälkeen näppärää, ja hienoa on se, että asiakas näkee
nopeasti näytöltä esimerkiksi kehon puolieroja ja liikkuvuuden lisääntymistä.
Applikaatio motivoi asiakkaita omaehtoiseen harjoitteluun ja he näkevät nopeasti
kehityksen tulosten avulla.”

Anne Ketola, Projektipäällikkö TAMK

“TE3 mittausvälineistö on tällä hetkellä käytössä useissa Fysioterapia,
Liikunnanohjaaja- ja Personal Trainer – oppilaitoksissa. TAMK on edelläkävijä, joka
otti TE3 mittaukset käyttöön ensimmäisten joukossa.
Liikeradoista kerätty uusi data auttaa liikunta- ja kuntoutusalan ammattilaisia
suunnittelemaan yhä tehokkaampia ohjelmia kuntoutukseen ja suorituskyvyn
kasvattamiseen.
Elisan tekemä projektityö on hyvä osoitus, miten samalla aikaa voidaan kehittää
suorituskykyä ja vähentää kehon jännitys ja kiputiloja, jopa kesken liigakauden.”

Jarkko Kortelainen, Co-Founder TE3 Mobility

Lue lisää TE3 mittauksesta.

Kirjoittanut
Jarkko Kortelainen TE3 Mobility
Elisa Ilottu TAMK

Samankaltaiset artikkelit