Suorituskyvyn parantaminen on in, mutta tätä et tiennyt suorituskyvystä

Kenelle: Urheilijat ja Harrastajat

Oletko henkilö, joka haluaa parantaa omaa suorituskykyä? Niin minäkin. Elämäni on ollut yhtä suorituskyvyn kehittämistä, niin arjessa kuin työelämässä. Ensiksi kasvatin suorituskykyä omaa urheilu-uraani varten ja sen jälkeen asiakkaiden. Noin 20 vuotta ammattini on ollut ammattivalmentaja ja tämän työn kuva on tulos tai ulos. Mittarina on yleensä aika, mittanauha tai painot. Pitää pystyä juoksemaan nopeammin, hyppäämään korkeammalle tai nostamaan isompia kuormia. Tämä voi kuulostaa karulta, mutta rakastan työtäni.

Aion paljastaa tässä seuraavassa blogissa suorituskyvyn onnistumisen avaimet. Ratkaisu on äärimmäisen yksinkertainen, mutta vaatii hieman keskittymistä ja työtä. Maailma muuttunut ja niin myös arki sen myötä. Istuminen kuormittaa kehoa siten, että kehon luonnolliset liikeradat lyhenevät, halusit sitä tai et. Keho sopeutuu ja muuttuu sen mukaan, miten sitä käytetään. Työssäni olen huomannut saman asian. Kehon liikeradat ovat lyhentyneet ja se rajoittaa suorituskykyä ja vaikeuttaa harjoittelua.

Tutkitaan aihetta hieman tarkemmin. Huomattuamme liikeratojen lyhenemisen, kehitimme yhtiökumppanini Ari Laakkosen kanssa mittarin, jolla voi mitata kehon 14 yleisintä liikerataa asteen tarkkuudella. Mitä enemmän olemme mitanneet, sitä selvemmäksi on käynyt, että lyhentynyt liikerata muodostaa suurimman esteen urheilijan kehittymiselle.

Rajoitettu liikerata estää pahimmillaan koko liikkeen suorittamisen. Liike voi onnistua rajoitetulla liikeradalla, mutta sitä seuraa yleensä kompensaatio, joka tässä tapauksessa on pyöreä selkä.

Viedään seuraavaksi lyhentynyt liikerata voima harjoitteisiin, hyppyihin sekä juoksuun. Paljaaseen silmään näyttää siltä, että nostot tehdään vajailla liikeradoilla, hypyistä jää teho pois ja juoksussa vauhti on hidasta. Valmentaja miettii, että mikä on vikana, kun liikkuminen on kankeaa, kulmikasta ja tehotonta.  

Lyhyt liikerata vaikuttaa jokaiseen suorituskyvyn osa-alueeseen. Se esim. vähentää voimantuottoa, madaltaa ponnistusvoimaa ja hidastaa juoksu.

Seuraavaksi ratkaisun pariin. Yli 9000 suorituskyky-testin avulla olemme löytäneet täydellisen kaavan kehittää suorituskykyä eri urheilulajeissa. Nyt haluamme jakaa opit sinun käyttöösi, jotta voisit vapauttaa täydellisen potentiaalisia ja maksimoida suorituskykysi itselläsi tai valmennettavillasi. Alla olevaa kaavaa käyttäen saat vietyä urheilijasi seuraavalle tasolle.

Suorituskyvyn onnistumisen kaava takaa kehityksen ja parhaat tulokset.

Ota 30 min tauko nykyhetkestä ja tutki (googlaa) seuraavien urheilijoiden liikeratoja: Michael Jordan, Serena Williams, Usain Bolt, Allyson Felix, Novak Jokovic, Lindsey Vonn ja Zlatan Ibrahimovic. Heillä ei ole jarruja kehossa!

Kirjoittaja: Jarkko Kortelainen, TE3 Oy founder

Kiinnostuitko lajikohtaisesta suorituskyvystä? Tutustu tälle sivulle: https://te3mobility.com/te3-suorituskyky-sport/

Similar Posts