Kuinka Golfin suoritukseen voidaan vaikuttaa

Kenelle: Golffarit, Golf-valmentajat ja Golf-fysiikkavalmentajat

Lyheneekö lyönti ja tuntuuko, että vartalosi työskentelee sinua vastaan? Yritätkö lisätä voimaa punttisalilla, mutta voiman lisäys ei näy millään tavalla lajisuorituksessa? Olet astunut ansaan, mutta syy ei ole sinun. Tästä aiheesta ei aikaisemmin ole löytynyt mitattua dataa.

Viikko sitten gogolf.fi julkaisi artikkelin: ””Mikko Korhosen punttikuuri jumitti lantion: ”jätetään ne raskaat kyykyt suosiolla nuoremmille ukoille””. Eli tämä sama ongelma löytyy myös ammattipelaajilta. Vaikka voima kasvaa niin lyönti ei kulje. Tutkitaan asiaa hieman tarkemmin.

Optimaalinen liikerata ei hidasta lyöntiä. Videolla ruotsalainen ammattigolffari Niklas Lemke, joka on tunnettu pitkistä lyönneistään tekee hartian liikkuvuus testin. 83% goffareista ei saa kättä lattiaan. Tämä tarkoittaa sitä että rintarangasta ei tule liikettä jolloin ylävartalon rotaatio pienenee ja lyönti lyhenee. Saatko sinä laskettua käden lattiaan?

Monet golffarit tekevät voima harjoitteet lyhennetyillä liikeradoilla ja isoilla kuormilla. Näin kehon liikeradat lyhenevät samalla kun voima kasvaa. Siirryttäessä lajin pariin lyhennetty liikerata jarruttaa tai estää oikean liikeradan tekemisen. Näin voima ei siirry lajiin, vaan jää mukavasti punttisalille. Puntti kulkee, mutta peli ei.

Lyhyet liikeradat eivät ainoastaan lyhennä lyöntiä, mutta lisäävät kompensaatiota, joka taas lisää jännitys -ja kiputiloja. Tästä linkistä voit tarkemmin tutustua lyhyen liikeradan vaikutuksiin suorituskyvyssä.

Mitä tällainen ”juntturassa oleva lantio” sitten tarkoittaa? Ensiksi lantion liikerataa voi mitata helposti 10 eri suuntaan. Nämä kaikki suunnat ovat mukana TE3 suorituskyky testissä, joita on tehty yli 9000 asiakkaalle. Sieltä olemme löytäneet golffareiden suurimmiksi haaste kohdiksi liikeradoissa seuraavat alueet:

Suurin haaste:

Lonkan ojennus on suurin haaste golffareille. Vain 3 % pääsee tavoitteeseen.

Lyhyt lonkankoukistaja ja etureisi estää lantion eteen viennin ja näin ollen jarruttaa liikettä liian aikaisin.

Toisiksi suurimmat haasteet:

Rintarangan kierto on jaetulla toisella sijalla golffareiden liikerata haasteissa. Vain 20% pääsee tavoitteeseen.

Lyhyt rintarangan kierto jarruttaa ylävartalon liikettä liian aikaisin jolloin ylävartalon liikerata pienenee ja vauhti hidastuu.

Lonkan sisäkierto on jaetulla toisella sijalla golffareiden liikerata haasteissa. Vain 20% pääsee tavoitteeseen.

Lyhyt lonkan sisäkierto jarruttaa lantion liikettä liian aikaisin jolloin lantion vauhti hidastuu. Liikeradan ollessa lyhyt, lyönnin vastaisen jalka kompensoi liikettä. (tässä tapauksessa vasen) Jalkaterä kääntyy ulospäin tai nilkka vääntyy sivulle.

Onko sinulla haasteita liikeratojen kanssa? Liikerata rajoitteet on helppo korjata ihan vaikka  kotioloissa. Laita meille viestiä info@te3mobility.com niin saat kolme testatusti tehokasta liikettä juuri näihin haasteisiin.

Heräsikö kiinnostus TE3 golffarin suorituskyky-testiä kohtaan. Ole yhteyksissä info@te3mobility.com tai lue lisää täältä.

Oletko valmentaja ja haluat alkaa testaamaan pelaajiasi? Ota yhteyttä info@te3mobility.com tai lue lisää täältä.

*www.gogolf.fi artikkeli: https://www.gogolf.fi/artikkelit/mikko-korhosen-punttikuuri-jumitti-lantion-j%C3%A4tet%C3%A4%C3%A4n-ne-raskaat-kyykyt-suosiolla-nuoremmille-ukoille/

Samankaltaiset artikkelit